petak, 23. veljače 2018.

Kivi: Voće koje reguliše probavu, štiti od raka i čuva vid


Egzotično voće kivi dolazi iz Kine i smatra se kineskim nacionalnim voćem. Intenzivnog je okusa, sočan, kremast i sa crnim sjemenkama. Nadasve je neobičan zbog svoje smeđe, dlakave kore, koja skriva slatko zeleno meso puno crnih košpica. Prepun je antioksidansa i sadrži vitamin C, i to u većoj količini od narandže. Odličan je izvor kalija, vlakana, vita-mina A i E.
Originalni naziv mu je bio kineski ogrozd, no stanovnici Novog Zelanda preimenovali su ga u kivi po istoimenoj endemskoj ptici.
Ovo južno voće jača imunitet, reguliše krvni pritisak i probavu, pomaže u liječenju respiratornih oboljenja, glavobolje i stresa. Redovnim konzumiranjem svežeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 odsto. Osim toga, pomaže i u zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, apsorpciji gvožđa, a pozitivno djeluje i na probavni sistem.
Pomaže kod probave
Kivi ima moćno djelovanje na probavni trakt, ali se o tome rjeđe govori zbog mnogih drugih dobrobiti koje ovo voće donosi.
Mnogo ljudi ima probleme s lošom probavom, a najčešći simptomi su:
nadutost
bol u trbuhu
otežano i nepotpuno pražnjenje
vjetrovi
loše raspoloženje
Ovi simptomi otežavaju kvalitet svakodnevnog života, a ako ih zanemarite, mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Pročitajte također… Dunje – čuvari vitke linije.
Ako imate ove probleme, posegnite za kivijem i uvjerite se u njegovo ljekovito djelovanje. Zbog svojih izvanrednih digestivnih svojstava, odličan je izbor za doručak. Toliko je efikasan da postoje čak i preparati za probavu na bazi ekstrakta kivija.
Reguliše krvni pritisak
Kivi je bogat izvor elektrolita kalija, koji igra važnu ulogu u održavanju pravilnog nivoa tečnosti u tijelu. Takođe, reguliše rad srca i krvni pritisak te se suprotstavlja negativnim učincima natrija.
Snižava holesterol
Vlakna u kiviju mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola. Kako smanjuje nivo holesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalija je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalija.
Smanjuje trigliceride
Jednim istraživanjem pokazalo se da, ako jedete kivi svakog jutra, on može imati dejstvo jednako aspirinu, za koji je poznato da sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Kivi smanjuje nivo triglicerida u krvi za čak 15 odsto. Na taj način sprečava nakupljanja plaka na stjenkama arterija te čuva zdravlje srca i krvnih sudova.
Smanjuje rizik od raka
Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidativno djelovanje štite tijelo od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući i rak. Kivi štiti DNA od oksidacijske štete, zbog čega se rizik od nastanka raka još više smanjuje.
Pročitajte također… Domaći proizvod – Visočka pečenica uskoro će biti zaštićena kao brend
Čuva oči
Vitamini A, C i E imaju antioksidativno djelovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36 odsto. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, tvari koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprečavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.
Štiti disajni sistem
Jedno istraživanje pokazalo je da kivi može spriječiti bolesti disajnog sistema, a naročito efikasnim pokazao se kod djece. Istraživanje je pokazalo da pet do sedam porcija kivija sedmično može smanjiti kašalj za 27 odsto, kratkoću daha za 32 odsto, nadraženost nosa za 28 odsto i hronični kašalj za 25 odsto. Za sve to je zaslužan vitamin C.
Mane kivija
Jedna zamjerka kiviju je to što je čest alergen. Mnogi ljudi su alergični na kivi i imaju teške simptome ako ga unesu u svoje tijelo. Drugi mogu biti blaže alergični, a da toga nisu ni svjesni jer nemaju teže simptome. Sve u svemu, ako primijetite da se vaše tijelo drugačije ponaša nakon jedenja kivija, najbolje bi bilo da ga zaobiđete.
Pročitajte također… Piletina sa ili bez kožice? Evo kako je zaista NAJZDRAVIJE spremati je
Jutarnji smuti od kivija
Smuti od kivija bogat je antioksidansima koji štite vaše ćelije, a čija sjemenke vas snabdijevaju proteinima i omega 3 masnim kiselinama.
Kivi, čija sjemenke i zobene pahuljice bogati su vlaknima koja će vas dugo držati sitima.
Sastojci:
2 oprana kivija
1 supena kašika čija sjemenki ili svježe mljevenih lanenih sjemenki
2 supene kašike zobenih pahuljica (po želji)
2,5 dcl vode
Priprema: Smiksajte kivi i zobene pahuljice s vodom pomoću blendera ili štapnog miksera. Ulijte u čašu i dodajte sjemenke.
Promiješajte i odmah popijte.
Nutritivne vrijednosti/kalorije
100 g = 61 kalorija
Masti: 1 g (1% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 0 g (0%)
Trans masti: 0 g
Holesterol: 0 g
So: 3 mg (0%)
Ugljikohidrati: 15 g (5%)
Vlakna: 3 g (12%)
Šećeri: 9 g
Proteini: 1 g
Izvor: nezavisne.com
Posjetite nas i na Facebook-u
×
bloggerPakCover