srijeda, 11. ožujka 2015.

KARAMEL KOLAČ



SASTOJCI

Za koru:
6 jaja
9 kašika šećera
1 kašika kakaa
6 kašika brašna
½ praška za pecivo

Za fil:
5 dl mlijeka
200 gr šećera
500 gr keksa
125 gr sitno sjeckanih oraha
125 gr margarina

Za dekoraciju:
100 gr umućenog šlaga
50 gr badema

PRIPREMA:

11.      Za koru umutiti 6 bjelanaca sa 9 kašika šećera, pa dodavati žumanca jedno po jedno. Sipati brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo, te polako kašikom izmiješati.
22.      Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni dok  ne porumeni. Koru vertikalno presjeći na 2 dijela.
33.      .Za fil sipati šećer u manju šerpu i zagrijavati ga na umjerenoj temperaturi dok  se ne rastopi. Zatim sipati mlijeko i ostaviti da se karamel otopi. Dodati sjeckane orahe, sitno sjeckan keks i promiješati kašikom. Smjesu ohladiti.
Posebno pjenasto umutiti margarin pa ga sjediniti sa ohlađenom kremom.
44.      Prvu koru premazati polovinom fila, pa preklopiti drugom kororm.Zatim nanijeti preostali fil.
 Dekorisati šlagom i bademima po želji.


Posjetite nas i na Facebook-u
×
bloggerPakCover