petak, 27. veljače 2015.
Hurma torta
Sastojci:
Za koru:
10 jaja
250 g oraha
250 g hurmi
3 kašike brašna
1 kašika kakaa
10 kašika šećera
Za fil:
2 kašike brašna
300 ml mlijeka
200 g putera
50 g čokolade za kuhanje
16 kašika šećera
Za dekoraciju:
2 kesica šlag pjene
Priprema:
1. Za koru umutiti mikserom bjelanca sa šećerom, dodati brašno, izdrobljene orahe, isjeckane hurme i kakao. Sjediniti sastojke i peći u četvrtastom plehu oko 15 minuta na 200 stepeni C.
2. Za fil mikserom umutiti žumanca, pa dodati dio mlijeka i brašno. Preostalo mlijeko prokuhati sa šećerom, pa uz neprekidno miješanje dodati žumanca i skuhati nagusto. Dodati čokoladu i puter te sjediniti sastojke.
3. Koru isjeći uzdužno na tri trake i slagati tortu: kora, fil...
4. Dekorisati šlagom.