nedjelja, 15. ožujka 2015.
Čokoladna torta sa lješnjacima
SASTOJCI:
Za koru:
6 jaja
6 kašika pečenih mljevenih lješnjaka
1 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
40 g čokolade
Za fil:
1 l mlijeka
6 kašika brašna
2 vanilin šećera
250 g margarina
200 g šećera u prahu
200 g čokolade
8 kašika pečenih mljevenih lješnjaka
Za preliv:
100 g čokolade
3 kašike ulja
PRIPREMA:
Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanca i šećer pa dodati snijeg od bjelanaca i promiješati varjačom. Zatim dodati mješavinu brašna i praška za pecivo, pečene mljevene lješnjake, rum i rendanu čokoladu te polako promiješati.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 170*C oko 20 minuta. Pečennu koru ostaviti da se ohladi a potom je vertikalno presjeći napola kako bi se dobile 2 kore.
Fil:
1. Sjediniti mlijeko,brašno i 1 vanilin šećer. Kuhati na pari mješajući dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i drugi vanilin šećer pa nastaviti sa mješanjem dok se čokolada ne otopi. Potom skloniti sa pare, dodati lješnjake i promiješati.
2. Posebno umutiti omekšao margarin sa šećerom u prahu, dodati u ohlađeni fil i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila i preklopiti drugom korom. Zatim nanijeti preostali fil i poravnati.
2. Čokoladu otpiti na pari sa uljem i preliti fil.