petak, 20. veljače 2015.
Rolat sa kafom
Sastojci:
Za koru:
300 g mljevenog keksa
200 g kokosa
250 g šećera u prahu
1 bjelance
1 šolja jake crne kafe
Za fil:
250 g margarina
100 g šećera u prahu
1 žumance
3 rebra otopljene čokolade
Za glazuru:
50 g čokolade za kuhanje
4-5 kašika ulja
Priprema:
1. Pjenasto umutiti bjelance, dodati keks, kokos, šećer u prahu i šolju jake crne kafe (4 kašičice kafe na jednu šolju), pa sve dobro promiješati varjačom kako bi se sastojci sjedinili. Dobivenu smjesu rastanjiti oklagijom na foliji, da se dobije oblik pravougaonika.
2. U odgovarajućoj posudi za mješanje umutiti margarin sa šećerom pa dodati žumance. Dobro izmiješati, a potom dodati otopljenu čokoladu. Ovaj fil ravnomjerno nanijeti preko kore, pa rolat pažljivo uviti.
3. Na pari istopiti 50 g čokolade za kuhanje sa uljem. Glazuru preliti preko rolata i ostaviti ga da se ohladi.