Ovaj kolač je prema legendi nastao kao pogreška chefa Jean-Georgesa Vongerichtena, koji je čokoladni biskvit iz pećnice izvadio prerano, a rezultat je bio neodoljiv…
Lava kolači savršena su čokoladna poslastica – izvana sočan biskvit, a iznutra topla čokolada, zbog koje je slastica i dobila ime. Najčešće se priprema od četiriju glavnih sastojaka: čokolade, maslaca, jaja i šećera. Smjesi se dodaju i likeri, naranča i limun, metvica, pa čak i čili, a kolačiće poslužite sa sladoledom, smrznutim voćem ili tučenim vrhnjem.
Najvažnije je da se peku toliko dugo da izvana budu pečeni, a iznutra tekući – otprilike desetak minuta. Peku se u vatrostalnim posudama iz kojih se, kad su gotovi, naopako izvade pa zarežu kako bi čokolada iscurila van. Ako nemate vatrostalne posude, poslužit će i kalupi za muffine.
Recept:
Sastojci:
- 2 žlice maslaca
- 240 g 80-postotne čokolade
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 1/2 žličice soli
- 4 žličice brašna
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220°C. Nasjeckajte čokoladu pa je s maslacem otopite miješajući. Istucite jaja te ih dodajte u čokoladu sa šećerom i solju. Dodajte brašno pa smjesu ulijte u vatrostalne posudice za pečenje koje ste namastili. Pecite oko 14 minuta. Kolačiće možete ukrasiti topljenom čokoladom.
Preuzeto sa: https://www.24sata.hr