Općenito, ako držite jaja na sobnoj temperaturi – treba ih pojesti isti ili najkasnije sljedeći dan, dok će ona u hladnjaku biti u redu za jelo u razdoblju od maksimalno šest dana.Znak da se jaje pokvarilo je oštar miris koji podsjeća na sumpor.
– Ostavlja li se jaje dulje od dva sata na sobnoj temperaturi, to može izazvati rast i razmnožavanje bakterija u njima – stoji u priopćenju američkog FDA.
Svake godine nakon Uskrsa u američkim se bolnicama prijavi barem dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa, odnosno onog što popularno nazivamo “otrovanjem želuca”. Simptomi mogu varirati – od blage neugode, nadutosti i promjena u probavi, sve do jake mučnine, povraćanja i proljeva.
Do trovanja dolazi jer se procesom termičke obrade, odnosno kuhanja, skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaje. Tada ono postaje “ranjivo” i izloženo zraku, temperaturi i bakterijama.
Neka kuhana jaja imaju zeleni žumanjak, ali zelena boja nije znak da se jaje pokvarilo, već ona nastaje kad se jaje odjednom izloži previsokoj temperaturi kuhanja. Pa jaje sa zelenim žumanjkom nije ništa više opasno nego ono sa žutim žumanjkom, ako su skladišteni na isti način, objašnjavaju stručnjaci.
Savjet, ako želite izbjeći da žumanjak pozeleni, jaje izvadite 12 minuta nakon što je voda počela ključati te ga odmah stavite u hladnu vodu.