ponedjeljak, 19. veljače 2018.

Rafaelo torta za 25 minuta – kraljica torti


Za kore vam je potrebno:
    6 bjelanaca
    130 g šećera
    6 kašika brašna
    130 g kokosa
    1 kašika praška za pecivo
    Prvo umutiti mikserom bjelanca pa dodati šećer i žumanca potom brašno, kokos i prašak za pecivo. Okrugli pleh obložiti pek papirom, izliti smjesu i peći na 160C. Pečenu koru, kada se ohladi, isjeći, tj. presjeći na dva dijela.
Za premaz je potrebno:
    260 ml slatke pavlake za kuhanje
    220 g bijele čokolade
    130 g oljustenih mljevenih badema
    Slatku pavlaku staviti u šerpicu i grijati, kada je vrela (skoro do ključanja), staviti u nju bijelu čokoladu i mljevene bademe. Dobro promiješati i ostaviti da se prohladi.
Za fil potrebno je:
1/2 l mlijeka
80 g šećera
1 puding od vanilije
6 žumanaca
70 g putera
250 g slatke pavlake za šlag
Priprema kreme:
Mlijeko sa šećerom ugrijati, a odvojiti manju količinu npr. 1dcl i pomiješati sa pudingom i žumancima, a potom ukuhati u preostalo mlijeko. Miješati dok se ne zgusne, a potom malo rashladiti, te u mlaku kremu dodati puter. Potom cijelu kremu dobro rashladiti da možete u nju umješatu ulupanu slatku pavlaku.
Potom filovati: kora, premaz od badema, krem, kora, premaz od badema i krem. A onda uživati
Posjetite nas i na Facebook-u
×
bloggerPakCover