Potrebno
Za podlogu:
200 g mljevenog keksa
200 g mljevenih oraha
100 g čokolade za kuvanje
100 g šećera u prahu
125 g margarina
1 kom narandža kora i sok (50 ml)
Za fil:
750 ml mlijeka
7 kašika šećera
6 kašika dobro punih gussnela
125 g margarina
200 g čokolade za kuvanje
100 g bijele čokolade
I još
250 g plazma ili piškota keksa
Priprema:
Za podlogu : Izmiješati keks, orahe, šećer i koru narandže. Istopiti margarin, dodati izlomljenu
čokoladu i miješati da se čokolada istopi.Sipati u suve sastojke, dodati sok od narandže i
izmiješati. Na odgovarajućoj tacni oblikovati valjak dužine oko 27 cm i ostaviti da se
ohladi dok se napravi fil.
čokoladu i miješati da se čokolada istopi.Sipati u suve sastojke, dodati sok od narandže i
izmiješati. Na odgovarajućoj tacni oblikovati valjak dužine oko 27 cm i ostaviti da se
ohladi dok se napravi fil.
Za fil:
Gustin razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak mlijeka i šećer kuvati pa sipati gustin
i brzo miješati dok se ne zgusne. Ostaviti na hladnom i povremeno miješati.
Margarin sobne temperature umutiti pjenasto, umutiti i gustin pa sjediniti s
margarinom.
Od smjese odvojiti 1/3 pa umiješati 100 g istopljene bijele čokolade.
U ostatak kreme umiješati 200 g istopljene tamne čokolade.
Od bijele kreme odvojiti 1/3 i premazati preko podloge. Preko bijele kreme premazati
tanak sloj tamne kreme, slagati plazmu (malo ih namočiti u mlijeko ili sok od narandže)
s malim razmacima (po širini 6 plazmi , po dužini 2,5).Prazninu između piškota popuniti
tamnom kremom i premazati samo toliko da se prekriju plazmu .
Premazati ostatkom bijele kreme, opet tanak sloj tamne kreme pa plazma (7 plazmi po
širini) popuniti prazninu između plazme i premazati ostatkom kreme. Ukrasiti po želji.
Gustin razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak mlijeka i šećer kuvati pa sipati gustin
i brzo miješati dok se ne zgusne. Ostaviti na hladnom i povremeno miješati.
Margarin sobne temperature umutiti pjenasto, umutiti i gustin pa sjediniti s
margarinom.
Od smjese odvojiti 1/3 pa umiješati 100 g istopljene bijele čokolade.
U ostatak kreme umiješati 200 g istopljene tamne čokolade.
Od bijele kreme odvojiti 1/3 i premazati preko podloge. Preko bijele kreme premazati
tanak sloj tamne kreme, slagati plazmu (malo ih namočiti u mlijeko ili sok od narandže)
s malim razmacima (po širini 6 plazmi , po dužini 2,5).Prazninu između piškota popuniti
tamnom kremom i premazati samo toliko da se prekriju plazmu .
Premazati ostatkom bijele kreme, opet tanak sloj tamne kreme pa plazma (7 plazmi po
širini) popuniti prazninu između plazme i premazati ostatkom kreme. Ukrasiti po želji.
Ohladiti dobro u frižideru pa poslužiti isječen na kriške .
Prijatno!