nedjelja, 8. veljače 2015.

BOMBONJERE




SASTOJCI:

200 ml slatkog vrhnja
300 g mliječne čokolade sa sjeckanim lješnjacima
200 g mliječne čokolade
1 korica narandže
4 kašičice soka od narandže
50 g maslaca ili margarina
300 g mljevenih napolitanki

Za glazuru:
200 g čokolade za kuhanje
5 kašika ulja
malo bijele čokolade

PRIPREMA:
1. Slatko vrhnje staviti u posudu dodati mu koricu od narandže ( prethodno je zalediti, pa onda rendati, lakše je ) i lagano zagrijavati uz miješanje do tačke vrenja. 
2. Zatim skloniti sa vatre, poklopiti ostaviti da stoji 10-15 minuta. kako bi narandžina korica pustila aromu.
3. Vrhnje ponovo vratiti na laganu vatru i dodati razlomljenu čokoladu i maslac, te kuhati uz stalno miješanje, dok se čokolada sasvim ne rastopi.
4. Skloniti sa vatre, dodati sok od narandže i promiješati, a nakon toga ostaviti da se dobro  ohladi 1-2 h. Kad se smjesa stisne dodati mljevene napolitanke i dobro ujednačiti masu.
5. Formirati kuglice ili štanglice ( po želji ) i ostaviti da se hlade.
6. Čokoladu za kuhanje otopiti na pari, sa dodatkom ulja, i ostaviti nekokliko minuta da se ohladi, a zatim svaku kuglicu umakati u čokoladnu glazuru i ostaviti da se dobro ohladi. Dekorisati bijelom čokoladom.

U slast ! 





Posjetite nas i na Facebook-u
×
bloggerPakCover