nedjelja, 8. veljače 2015.

KROSTATA




Sastojci:

Za tijesto:
300g namjenskog brašna za prhka tijesta
80g šećera
2 žumanjka
200g maslaca
1 vanilin šećer
limunova korica

Za fil:
800g šljiva
100g šećera
100g mljevenih oraha
2 bjelanjka
cimet

Za ukrašavanje:
listići badema

Priprema:

1. Od brašna, šećera, vanilin šećera, maslaca i limunove korice umijesiti prhko tijesto. Ostaviti ga u frižideru oko sat vremena.
2. U međuvremenu oprati šljive, očistiti ih od košpica te narezati na četvrtine.
3. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg pa dodati 50g šećera, mljevene orahe i cimet.
4. Ohlađeno prhko tijesto razvaljati na debljinu od oko 0.5cm, staviti ga u prethodno namašćen pleh (0 26cm) i peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni desetak minuta. Na pečeno tijesto najprije rasporediti fil od oraha, a zatim složiti šljive, i to s prerezanim dijelom prema gore. Posuti preostalim šećerom i cimetom.
5. Kolač vratiti u rernu i peći na 180 stepeni još desetak minuta.

Posluživanje:
Krostatu od šljiva narezati na kriške i posuti popečenim listićima badema.

Posjetite nas i na Facebook-u
×
bloggerPakCover