petak, 13. veljače 2015.

ČOKOLADNA MOUSSE TORTA



SASTOJCI:
Za koru:
2 jajeta
1 šoljica šećera
1 šoljica ulja
1 šoljica mlijeka
1 prašak za pecivo
1 kesica vanilin-šećera
3 šoljice brašna
3 supene kašike kakaoa
Za kremu:
2 vrhnja za šlag od 200 ml 
1 čokolada za jelo i kuhanje
šećera po želji 
džema po želji
PRIPREMA:
Kora 
1. Prvo pjenasto umutiti jaja i šećer.
2. Polako dodavati ulje, mlijeko, prašak za pecivo, vanilin-šećer, pa tek onda brašno. Kad se smjesa ujednači, dodati kakao.
3. Peći otprilike 20 minuta na temperaturi  od 200* C.
4. Kada se kora ispeče, ostaviti da se dobro ohladi.
Krema
1. Istopiti čokoladu za jelo i kuhanje i pustiti je da se malo ohladi.
2. Umutiti šlag napola. Srednje ohlađenu čokoladu postepeno dodavati u šlag i miješati  ručno.
3. Dodati šećer i nastavi mutiti šlag. Kada je krema srednje umućena, prestati sa miješanjem i ostaviti u frižide.
4. Koru za tortu obilno premazati džemom kako bi što više upila njegov ukus.
5. Staviti koru u kalup i preliti je kremom.
6. Krema može da bude u polutečnom stanju, Ali kada torta nekoliko sati odstoji u frižideru, stegnuće se dovoljno za rezanje.










Posjetite nas i na Facebook-u
×
bloggerPakCover