SASTOJCI:
Za tijesto:
1 kocka svježeg kvasca
300 ml mlijeka
2 kašičecešećera
3-4 kesice vanilin šećera
2 jajeta
200 ml ulja
1 kašičica soli
900 gr brašna
2 kašike kakaoa
Za agdu:
200 ml vode
200 ml vode
400 gr šećera
PRIPREMA:
1.Razmutiti kvasac u toplom mlijeku, dodati šećer i vanilin-šećer, pa
ostaviti na toplom da malo odstoji.
2.Kada je kvasac nadošao, dodati sve ostale navedene sastojke osim kakaoa
i zamijesiti glatko tijesto.
3.Podijeliti ga na dva dijela i u jedan dio dodaati kakaoa. Zatim oba
dijela podijeliti na po pet jednakih loptica i ostaviti da stoje najmanje 45
minuta.
4.Svih 10 loptica razviti na tanke krugove debljine oko 3 mm.
5.Na tamni krug staviti svijetli, rastanjiti ih oklagijom, isjeći na 8 trokutova i motati kiflice.
6.Poredati u podmazan pleh i peći oko 15-20 minuta na 200° C.
7.Pomiješati šećer i vodu i skuhati agdu. Pa pečene vruće kiflice svaku
pojedinačno umočiti u agdu i redati na tacnu za posluživanje. Ostaviti da se
ohlade.