SASTOJCI:
Za kore:
2 jajeta
2 jajeta
100 g šećera
100 ml ulja
200 ml mlijeka
200 g brašna
1 kesica praška za pecivo
2 kašike kakaoa
Za fil:
800 ml mljeka
800 ml mljeka
400 gr kokosovog brašna
200 gr šećera
5 kašika griza
1 kesica vanillin-šećera
Za glazuru:
200 gr čokolade za kuhanje 1 šoljica mlijeka
200 gr čokolade za kuhanje 1 šoljica mlijeka
1 kašika margarina
PRIPREMA:
1.Za koru mikserom mutiti jaja sa
šećerom sve dok se šećer djelimično ne istopi dodati ulje i mlijeko te još malo mutiti. Brašno
prosijati s praškom za pecivo i kakaom, dodati u umućenu smjesu i ponovo
mutitititi sve dok se ne dobije fina glatka masa.
2.Smjesu izliti u podmazan kačup za torte i ispeće.Pečenu koru ostaviti
da se ohladi, pa je pomoću kuhinjskog konca presjeći horizontalno na dva
jednaka dijela kako bi se dobile dvije kore.
3.Za fil izliti mlijeko u odgovarajuću šerpu i staviti na vatru da
proključa. Dobro izmiješati šećer,vanilin-šećer,griz i kokosovo brašnote
dodatiu ključalo mlijeko. Uz stalno miješanje kuhati 3-5 minuta da se masa fino
stegne te skinuti sa vatre.Vruć fil izliti na jednu koru i poklopiti drugom
korom.
4.Za glazuru staviti margarin da se istopi. Dodati mlijeko i čokoladu
prethodno izlomljenu na kocke pa je istopiti uz stalno miješanje. Izliti na
tortu i dekorisati po želji.
SAVJET: Tortu ne treba sjeći sve dok se ne ohladi. Inače, što duže stoji
ova torta je sve ukusnija i bolja.