nedjelja, 1. veljače 2015.

KOKOS TORTA



SASTOJCI:
 
Za kore:
2 jajeta
100 g šećera
100 ml ulja
200 ml mlijeka
200 g brašna
1 kesica praška za pecivo
2 kašike kakaoa

Za fil:
800 ml mljeka
400 gr kokosovog brašna
200 gr šećera
5 kašika griza
1 kesica vanillin-šećera

Za glazuru:
200 gr čokolade za kuhanje 1 šoljica mlijeka
1 kašika margarina

PRIPREMA:

1.Za koru mikserom mutiti jaja sa  šećerom sve dok se šećer djelimično ne istopi dodati  ulje i mlijeko te još malo mutiti. Brašno prosijati s praškom za pecivo i kakaom, dodati u umućenu smjesu i ponovo mutitititi sve dok se ne dobije fina glatka masa.

2.Smjesu izliti u podmazan kačup za torte i ispeće.Pečenu koru ostaviti da se ohladi, pa je pomoću kuhinjskog konca presjeći horizontalno na dva jednaka dijela kako bi se dobile dvije kore.

3.Za fil izliti mlijeko u odgovarajuću šerpu i staviti na vatru da proključa. Dobro izmiješati šećer,vanilin-šećer,griz i kokosovo brašnote dodatiu ključalo mlijeko. Uz stalno miješanje kuhati 3-5 minuta da se masa fino stegne te skinuti sa vatre.Vruć fil izliti na jednu koru i poklopiti drugom korom.

4.Za glazuru staviti margarin da se istopi. Dodati mlijeko i čokoladu prethodno izlomljenu na kocke pa je istopiti uz stalno miješanje. Izliti na tortu i dekorisati po želji.
SAVJET: Tortu ne treba sjeći sve dok se ne ohladi. Inače, što duže stoji ova torta je sve ukusnija i bolja.

Posjetite nas i na Facebook-u
×
bloggerPakCover