SASTOJCI:
500
gr čajnih kolačića
Bijele
kafe po potrebi
200
gr šećera
5
dl slatke pavlake
60
gr margarina
200
gr kikirikija
2
šlag kreme od vanilije
1
kesica ness kafe
2
kašike gustina
100
gr čokolade
PRIPREMA
1. Samljeti 400 gr čajnih
kolutića a potom ih postepeno prelivati bijelom kafom i miješati dok se ne
dobije ujednačena masa pogodna za oblikovanje. Preostale kolačiće krupno
isjeckati.
2. U veću šerpu sipati 200 gr
šećera i zagrijavati na umjerenoj temperaturi do se ne zaramelizuje. Dodati
toplu slatku pavlaku i miješati do se karamel ne otopi. Na kraju dodati
margarin i polako miješati dok se i on ne otopi. Pripremljenu smjesu presuti na
veću tacnu i ostaviti da se ohladi.
3. Neslani kikiriki propržiti
u suhom teflonskom tiganju, a potom ga sitno isjeckati.
4. Šlag krem od vanile
zajedno sa ness kafeom umutiti prema uputstvu sa kesice. Pred kraj mućenja dodati gustin te mutiti još 2 minuta.
5. Okrugao kalup za tortu
obložiti papirom za pečenje i u njemu oblikovati koru od smjese od keksa. U
oblikovanu koru utisnuti preostale sjeckane kekse. Preko podloge od keksa
nanijeti fil od karamela i posuti sjeckanim kikirikijem. Premazati umućenim
šlagom.Tortu staviti da se ohladi a zatim izvaditi iz kalupa i dekorisati
sjeckanom čokoladom.