SASTOJCI:
7,5
dl slatkog vrhnja
9
jaja
200
gr šećera
1
dl soka iz kompota od višanja
100
gr mrvica od keksa
60
gr naribanog badema
50
gr kakaa
400
gr višanja bez košpica
PRIPREMA:
1. Umutiti 8 žumanaca, 1
jedno cijelo jaje, šećer i kašiku vode dok masa ne postane pjenasta. Tome
dodati bademe, mrvice keksa, kakao i smjesu od bjelanaca umućenih u snijeg.
2. Masu sipati u kalup za
tortu prečnika 25 cm, prthodno namazan maslacem i posut brašnom.
3. Peći na umjerenoj
temperaturi 45 minuta. Kad se tijesto
ohladi presjeći ga na 3 dijela.
4. Napraviti sirup od malo
gustina, mlijeka i soka od višanja. Sirupom premazati prvu koru. Zatim poredati
višnje, a preko njih namazati deblji sloj umućenog slatkog vrhnja.
5. Drugi dio kore staviti
preko, takođe zaliti sirupom pa cijelu tortu premazati debljim slojem šlaga.
6. Tortu ukrasiti višnjama
ili naribanom čokoladom. Obavezno se do služenja držati u frižideru.