utorak, 24. veljače 2015.

ŠVARCVALD TORTA

SASTOJCI:

7,5 dl slatkog vrhnja
9 jaja
200 gr šećera
1 dl soka iz kompota od višanja
100 gr mrvica od keksa
60 gr naribanog badema
50 gr kakaa
400 gr višanja bez košpica

PRIPREMA:
1.      Umutiti 8 žumanaca, 1 jedno cijelo jaje, šećer i kašiku vode dok masa ne postane pjenasta. Tome dodati bademe, mrvice keksa, kakao i smjesu od bjelanaca umućenih u snijeg.
2.      Masu sipati u kalup za tortu prečnika 25 cm, prthodno namazan maslacem i posut brašnom.
3.      Peći na umjerenoj temperaturi  45 minuta. Kad se tijesto ohladi presjeći ga na 3 dijela.
4.      Napraviti sirup od malo gustina, mlijeka i soka od višanja. Sirupom premazati prvu koru. Zatim poredati višnje, a preko njih namazati deblji sloj umućenog slatkog vrhnja.
5.      Drugi dio kore staviti preko, takođe zaliti sirupom pa cijelu tortu premazati debljim slojem šlaga.

6.      Tortu ukrasiti višnjama ili naribanom čokoladom. Obavezno se do služenja držati u frižideru.
Posjetite nas i na Facebook-u
×
bloggerPakCover