Sastojci:
Broj osoba:12 osoba
950 ml Mlijeka
125 gr Margarina
150 gr Brasna
malo soli
6 jaja
1 puding od vanilije
4 kasike Brasna
2 vanilina secera
10 kasika secera
Priprema:
Vrijeme pripreme:60 min
Težina:Jednostavno
1. Tijesto:
250 ml Vode
125 gr Margarina
150 gr Brasna
malo Soli
4 Jaja
Vodu, maslac i so staviti da prkuha. Skinuti sa vatre i dodati brasno, Dobro umutiti i ostaviti da se ohladi. U ohladjenu smjesu dodavati jedno po jedno jaje i svako posebno mutiti. Dobijenu smjesu staviti u spricu za slag i oblikovati 12 krofni. Ja u tepsiju stavim papir za pecenje i na njega oblikujem. U zagrijanu rernu na 200* staviti da se peku. Nikako ne smijete otvarati rernu jer se one "spuste". Iskljucim rernu nakon 30 minuta i ostavim da se oklade. Ako i odma iznensete na hladno nekako porose i meni se to ne svidja, bolje da se hlade u rerni.
2. FIL:
1 Puding od Vanilije
4 Kasike brasna
2 jaja
2 vanilina secera
10 kasika secera (kristal)
700 ml Mlijeka
PRIPREMA:
500ml mlijeka staviti na vatru da prkuha. Dok mlijeko ne prokuha u posudu staviti puding, secer, brasno, zumanca, vanilin secer, 100ml mlijeka. Dobro umutiti i na kraju dodati jos preostali 100ml mlijeka i kratko mutiti mikserom. Sipati u prokuhano mlijeko, kao da puding praviti, mijesati par minuta i skinuti sa vatre. Bjelanca posebno umutiti u snijeg i i dodati u vreo fil sve dobro umutiti i ostaviti da se hladi. ( neko ubaci u smjesu margarin ali meni nije fin, bolji je bez, inace praktikujem "lagane" smjese).
3. Ohladjene krofne presjeci na pola, puniti filom i po zelji moze se umutiti jedna slag pjena i preko fila stavljati i poklopiti drugim djelom krofne. Ja ih takodjer pospem malo secerom u prahu.