ponedjeljak, 16. ožujka 2015.
Baklava sa suhim šljivama
SASTOJCI:
pola kilograma tankih kora za baklavu
pola kilograma suhih šljiva
250 gr meda
300 gr oraha
Za agdu:
1/2 kg šećera
1/2 l vode
PRIPREMA:
1. Za agdu u pola litra vode dodati pola kg šećera i kuhati dok se malo ne zgusne.Skinuti sa vatre i ostaviti da se hladi.
2. Fil:šljive potopiti u vodi pola sata da omekšaju. Zatim ih očistiti od košpica i sitno isjeckati.
3. Orahe takođe sitno isjeckati, dodati šljive i med i sve sjediniti.
4. U nauljen pleh redati četiri kore (svaku pouljiti), na to rasporediti pola od ukupne količine fila.
5. To prekriti sa četiri kore, dodati ostatak fila i odozgo staviti jooš četiri kore.
6. Baklavu prije pečenja isjeći. Peći na 200 stepeni oko 45 minuta.
7. Vruću baklavu preliti hladnom agdom.
Po želji u agdu možete dodati nekoliko kolutova limuna, ili ukrasiti baklavu čokoladom prilikom
serviranja.