SASTOJCI:
2 bjelanjka
2 kašike vode
100 gr šećera
kesica vanilin šećera
4 žumanjka
40 gr škrobnog brašna
40 gr brašna
2 kesice praška za pecivo
Za fil:
3 bjelanjka
150 gr šećera
1 đumance
250 gr gotovog sladoleda od lješnjaka
Za dekoraciju:
300 ml slatkog vrhnja
šumsko voće
PRIPREMA:
1. Od bjelanjaka i vode umutiti čvrst snijeg postepeno dodajući šećer i vanilin šećer.
2. Na kraju umiješati žumanjke i brašno pomiješano sa škrobom i praškom za pecivo.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati tijesto.
4. Peći 10 minuta na 180 stepeni, a gotov biskvit prevrnuti na krpu.
5. Kalupom za tortu, kao modlom, izvaditi koru koju ćete staviti na dno kalupa.
Za fil umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, postepeno mu dodajući šećer, a na kraju umiješati žumanjke i omekšali sladoled.
7. Masu sipati u kalup, preko kore i staviti na kratko u zamrzivač.
8. Kada se malo stegne, preko sladoled fila staviti sloj preostalog biskvita koji ste isjekli na komadiće i vratiti u zamrzivač.
9. Prije posluženja umutiti slatko vrhnje pa izvaditi tortu iz kalupa i obilno je premazati umućenim vrhnjem.
10. Dekorisati šumskim voćem po želji.