ponedjeljak, 9. ožujka 2015.
ČOKOLADNI ROLAT
SASTOJCI:
Za koru:
6 jaja
100 g šećera
100 g brašna
3 kašike skrobnog brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kesica pudinga od čokolade
Za fil:
200 ml slatkog vrhnja
200 g crnog eurokrema
2 kašike kakaoa
Za glazuru:
200 g čokolade za kuhanje
malo ulja
PRIPREMA:
1. Posebno umutiti bjelanca, posebno žumanca pa ih sjediniti. Postepeno dodavati brašno, puding i prašak za pecivo.
2. Smjesu dobro ujednačiti i izliti u tepsiju obloženu papirom. Peći na 170*C oko 20 minuta. Pečenu koru uviti u rolat dok je topla
3. Slatko vrhnje zagrijati do vrenja i skinuti sa vatre. Dodati eurokrem i kakao, izmiješati i ostaviti da se ohladi.
4. Ohlađenu koru odrolati, premazati prethodno pripremljenim filom i ponovo uviti u rolat.
5. Čokoladu otopiti na pari sa malo ulja i perliti po cijelom rolatu. Dekorisati po želji.