ponedjeljak, 23. ožujka 2015.
Crna čokolada
SASTOJCI:
Za tijesto:
5 jaja
200 g mljevenih badema
80 g margarina
80 g šećera
1 vanilin-šećer
2 kašičece praška za pecivo
2 kašike soka od narandže
200 g čokolade
Za kremu:
250 ml slatkog vrhnja
250 g crne čokolade
Za glazuru:
200 g čokolade
100 g putera
PRIPREMA:
1. U odgovarajućoj posudi pjenasto ulupati margarin sa šećerom i vanilin-šećerom. Potom dodati žumanca, bademe, prašak za pecivo, sok od narandže i rastopljenu čokoladu.
2. Ulupati čvrst snijeg od bjelanaca i umiješati u pripremljenu smjesu.
3. Smjesu uliti u kalup obložen papirom i peći u zagrijanoj rerni na 180*C oko 50 minuta.
4. Izlomiti crnu čokoladu, preliti je slatkim vrhnjem i zagrijati na ringli. Miješati dok se ne dobije glatka smjesa, te skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
5. Ohlađenu smjesu mutiti mikserom dok se ne udvostruči.
6. Gotovu koru presjeći napola. Prvu koru premazati kremom i preklopiti drugom korom. Preliti glazurom od čokolade rastopljene sa margarinom.