subota, 14. ožujka 2015.

GRČKA TORTA




SASTOJCI:

1 l mlijeka
3 kesice želatina
500 g slatkog vrhnja
250 g šećera u prahu
150 g napolitanki s lješnjikom
300 g mljevenih oraha

PRIPREMA:

1.Preliti želatin s pola šolje mlijeka i sačekati da nabubri.
2. Mlijeko zagrijati do tačke ključanja ( ne smije kuhati) i dodavati kašiku po kašiku želatina da se otopi. Ostaviti da se dobro ohladi.
3. Umutiti 300 grama vrhnja, pa ga postepeno dodavati u ohlađeni želatin. Sve dobro umutiti mikserom, a na kraju dodati i šećer u prahu.
4. Izmrviti keks i pomiješati s orasima.
5. Sipati trećinu smjese u kalup, pa staviti red oraha i napolitanki, pa opet smejsu. Postupak ponavljati dok se ne poroši materijal.

6.Umutiti preostalih 200 grama vrhnja, premazati i ukrasiti tortu nakon što se ohladi.
Posjetite nas i na Facebook-u
×
bloggerPakCover