subota, 14. ožujka 2015.
PALENTA SA POVRĆEM I SIROM
SASTOJCI:
250 g palente
1 patlidžan
1 većqa tikvica
200 g naribanog sira (edamera, gaude ili trapista)
2 paradajza
mješavina začina za pizzu
PRIPREMA:
1. Palentu pripremiti prema uputstvu, sipati u pouljenu tepsiju (30x30) i ohladiti.
2. Tikvicu i patljdžan oguliti, isjeći na tanje kriške i posoliti pa ostaviti kretko da omekšaju. Potom ih ocjediti i propržiti odvojeno na malo ulja.
3. Na palentu staviti sloj patlidžana te posuti mješavinom začina i sirom. Preko toga staviti pečene tikvice, posuti začinom i sirom.
4. Na kraju staviti paradajz nasječen na kriške, takođe posuti začinom i sirom te zapeći u rerni na 180* C 20 minuta.
5. Preko sira se može staviti i pikantna salama ili kobasica.
6. Jelo se može služiti samostalno, a kao prilog može poslužiti svježa salata.