ponedjeljak, 9. ožujka 2015.

ŠPANSKI VJETAR



SASTOJCI:

Za koru:

5 bjelanaca
250 g šećera
1 kašika sirćeta

Za fil:
5 žumanaca
1 l mlijeka
2 kesice pudinga od vanilije
300 g šećera
250 g margarina
100 g čokolade
200 g čokoladnih bananica
100 g badema
3 kašike brašna

PRIPREMA:

1. Za koru umutiti bjelanca u čvrst snijeg. Dodati šećer i sirće, dobro umutiti, izliti u manju tepsiju ili kalup za tortu i peći na temperaturi od 180*C oko sat vremena.
2. Žumanca, šećer, prašak za puding i brašno dobro izmiješati sa 2 dl mlijeka. Staviti 8 dl mlijeka da proključa pa uliti smjesu i skuhati da bude gusto. Ostaviti da se ohladi.
3. U potpuno ohlađenu kremu dodati prethodno pjenasto umućen margarin i sastaviti.
4. Gotov fil podijeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio dodati isjeckane čokoladne bananice i isjeckane bademe blago propržene u suhoj tavi. U drugi dio dodati istopljenu čokoladu.
5. Preko kore nanijeti fil sa čokoladom, a preko njega fil sa bananicama.
6. Tortu ukrasiti šlagom i čokoladom u prahu.
Posjetite nas i na Facebook-u
×
bloggerPakCover