petak, 13. ožujka 2015.

ŽUTA MARKIZA

SASTOJCI:

Za koru:
3 žumanceta
 3 kašike šećera
3 kašike ulja
3 kašike brašna

Za kremu:
2 pudinga od vanilije
10 kašika šećera
5 dl vode
3 bjelanceta

Za žele
2,5 dl soka od narandže
10 gr želatina

PRIPREMA:
1.      Umutiti žumanca, dodavajući kašiku po kašiku šećera, a zatim i ulje. Potom umiješati brašno i sve lijepo sjedinitit..Smjesu uliti u kalup obložen papirom za pečenje i peći na 180 stepeni oko 15 minuta.
2.      Umutiti čvrst snijeg od bjelanaca i 3 kašike šećera, nakon u l dl  vode razmutiti puding sa 7 kašika šećera, a preostalu vodu staviti da provri. Potom ukuhati pripremljen puding.
3.      Kada se zgusne skinuti sa vatre, pa dok je još vruć dodavati kašiku po kašiku snijega od bjelanaca, neprekidno miješajući mikserom oko 10 minuta.
4.      Koru od koje smo odstranili papir za pečenje i ponovo vratili u kalup preliti toplom kremom od vanilije.
5.      Ušerpu sipati sok od narandže, ostaviti ga da provri, dodati želatin i sve presuti preko fila.

6.      Tortu staviti u frižider da se dobro stegne, a potom služiti.
Posjetite nas i na Facebook-u
×
bloggerPakCover