četvrtak, 9. travnja 2015.
Mus od đumbira
Potrebno je :
4 pomarandže
5 jaja
200 g šećera
4 g želatina
malo limunovog soka
korijen đumbira
Priprema:
Izrendajte kore četiri pomarandže i iscijedite sok. Oljuštite đumbir i narendajte ga. Ako želite intenzivan okus đumbira, gledajte da njega bude koliko i narendane kore pomarandže. Želatin stavite da smekša u hladnoj vodi. Odvojite bjelanca od žumanaca. Umutite šne od bjelanaca s malo limunovog soka. Žumanca sa šećerom pjenasto umutite mikserom, pa dodajte koru, procijeđeni sok pomarandže i đumbir. Kada se sve dobro sjedini, prebacite u posudu za kuhanje na pari i, stalno miješajući, kuhajte desetak minuta. Pri kraju kuhanja dodajte omekšali želatin koji ste prethodno ocijedili od vode. Nakon dva minuta skinite krem s vatre i odmah ga umiješajte u šne od bjelanaca. Promiješajte i stavite u frižider da se stegne.