Potrebni sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mlijeka
- 6 kašika brašna
- 6 kašika čokolade u prahu
- 1 prašak za pecivo
- 1 dcl čokoladnog mlijeka
- 3 dcl slatkog vrhnja
- 400 gr kiselog vrhnja
- 100 gr šećera u prahu
- 2 vanila šećera
- nekoliko kapi limunovog soka
- 100 gr čokolade
- 50 gr maslaca
- 2 kašike vode
- 2 kašike šećera u prahu
- šlag pjena
- drobljena čokolada
- narandža
ZA BISKVIT
ZA PRELIV
ZA KREM
ZA ČOKO PRELIV
ZA DEKORACIJU
Način pripreme:
- Šest jaja umutite sa šećerom. U jaja dodajte i ostale sastojke za biskvit.
- U velikom plehu pecite bisvkit na 180-200 stepeni 20ak minuta.
- Nakon što se ispeće prepolovite ga na pola tako da dobijete dva biskvita iste površine.
- Ugrijte čokoladno mlijeko i njime pospite biskvite.
- Slatko vrhnje umutite sa vanilin šećerom, limunovim sokom i šećerom.
- U slatko vrhnje dodajte kiselo vrhnje.
- Preko jedne polovice biskvita stavite pola kreme.
- Na pari istopite maslac i čokoladu.
- Kada se istopi u čokoladu dodajte šećer i vodu. Tom smjesom prelijte biskvit sa kremom od vrhnja.
- Biskvit stavite u frižider desetak minuta.
- Kada izvadite iz frižidera preko čokoladnog preliva stavite ostatak bijele kreme, pa zatim drugu polovinu biskvita.
- Ja sam dekorisala kolač šlag pjenom, narandžom i čokoladom.
- Prije posluživanja dobro ohladiti