Potrebni sastojci:
- 500 gr brašna
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 2 žumanca
- 2 kašike maslaca
- 1/2 kocke svežeg kvasca
- korica limuna
- 250-300 ml mleka
- 100 gr čokolade
- mrvice po želji
- 100 gr šećera u prahu
Način pripreme:
- U posudu staviti so, šećer, brašno, žumanca, narendanu koricu limuna i maslac koji ste prethodno otopili na sobnoj temperaturi.
- U malo mlakog mleka stavite kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostavite da kvasac nadođe.
- Kada je kvasac nadošao dodajte ga ostalim sastojcima.
- Nakon toga postepeno dodajite mlako i zamesite meko testo. Testo bi trebalo da se odvaja od pusude, da se ne lepi.
- Ostavite testo da nadođe, premesite ga i ponovo ostavite da odstoji.
- Nakon toga još jednom ga premesite i ostavite da naraste.
- Kada naraste izručite testo na pobrašnjenu površinu, preradite i razvucite na koru debljine prsta.
- Krugove vadite većom čašom, a manjom čašom vadite sredinu. Ostavite ih da narastu.
- Kada narastu pržite ih u vrelom ulju u poklopljenom sudu sa jedne strane. Kada ih okrenete na drugu stranu onda ih pržite bez poklopca.
- Otopite čokoladu i premažite krofnice, zatim ih pospite mrvicama.
- Donju stranu krofni uvaljajte u šećer u prahu.