četvrtak, 19. veljače 2015.

Krafne


Sastojci:
1 kg brašna1 jaje2 žumanca1 (7 g) vrećica suhog kvasca4 žlice šećeradobar prstohvat soliribana korica 1 limuna

1/2 l toplog mlijeka1,2 dcl uljaoko 1l ulja za prženjemarmelada od šipka/ šipurka za punjenje šećer u prahu za posipanje

Priprema:
1. 
Prosijati brašno i pomiješati ga sa soli, ribanom koricom limuna i kvascem

2. U drugu zdjelu staviti jaje, žumanca i šećer te ih umutiti mikserom pa dodavati ulje i na kraju mlijeko
3. Polako smjesi s jajima dodavti brašno pa zamijeniti lopatice miksera spiralnim i nastaviti dodavati brašno dok se ne dobije kompaktna masa. Pokriti prijanjajućom folijom ili krpom i staviti na toplo mjesto dok ne udvostrući volumen
4. Nadošlo tijesto prebaciti na podlogu koju smo samo malo pobrašnili (ja uvijek radim na starom lancunu/čaršafu ili stolnjaku) i polako razvaljati oklagijom na debljibnu oko 4-5 milimetra. Gornj površinu nemojte posipati brašnom!!!!
5. Čašom ili modlom vaditi krugove. Na sredinu svakoga drugog stavit po žlicu marmelade, prekriti praznim krugom i lagano prstima stiskati ta dva spojena kruga pomalo ih razvlačeći od sredine prema vani. Ponovno istim kalupom napraviti "krug".
6. Kada su sve krafne završene zagrijati ulje u dubljoj posudi
7. U zagrijano ulje stavljati krafne tako da ona strana koja je bila gornja sada ide prva u ulje, poklopite posudu. Nakon minutice skinite poklopac, okrenuti ih i još ih malo propržiti, ali nije potrebno više poklapati.
8. Gotove krafne vaditi šupljom žlicom i stavljati ih na papirnate ručnike
9. Još tople posuti šećerom u prahu ili kristal šećerom, po želji



Izvor: recepti.hr


Posjetite nas i na Facebook-u
×
bloggerPakCover