petak, 6. ožujka 2015.

JASKINE HORMAŠICE



SASTOJCI:

1 jaje
2 kašike šećera
3 kašike kajmaka
3 kašike pekmeza od jabuka
200 ml ulja
½ praška za pecivo
Brašna po potrebi
Orasi po želji
Za agdu:
450 ml voede
400 gr šećera
3 kašike pekmeza

PRIPREMA:

Umutiti jaje sa šećerom zatim dodavati ostale sastojke. Brašna dodati toliko da tijelto bude glatko ali ne pretvrdo. Od pripremljenog tijesta oblikovati hormašice i staviti ih na rende da ostane dekoracija.
Po želji u donju stranu možete staviti orahe sječene na listiće i zatim skinuti sa renda i redati  u pleh.
Peći na 200 stepeni dok ne dobiju lijepu smeđu boju.
Agdu  pripremiti tako što će te   prokuhati  vodu i šećer, a nakon 5 minuta kuhanja dodati i pekmez , pa i to kuhati još 5 minuta.

Vrelu pitu zaliti vrelom agdom.
Posjetite nas i na Facebook-u
×
bloggerPakCover