SASTOJCI:
1 jaje
2 kašike šećera
3 kašike kajmaka
3 kašike pekmeza od jabuka
200 ml ulja
½ praška za pecivo
Brašna po potrebi
Orasi po želji
Za agdu:
450 ml voede
400 gr šećera
3 kašike pekmeza
PRIPREMA:
Umutiti jaje sa šećerom zatim dodavati ostale sastojke.
Brašna dodati toliko da tijelto bude glatko ali ne pretvrdo. Od pripremljenog
tijesta oblikovati hormašice i staviti ih na rende da ostane dekoracija.
Po želji u donju stranu možete staviti orahe sječene na
listiće i zatim skinuti sa renda i redati
u pleh.
Peći na 200 stepeni dok ne dobiju lijepu smeđu boju.
Agdu pripremiti tako
što će te prokuhati vodu i šećer, a nakon 5 minuta kuhanja dodati
i pekmez , pa i to kuhati još 5 minuta.
Vrelu pitu zaliti vrelom agdom.