četvrtak, 5. ožujka 2015.

PITA SA MAKOM



SASTOJCI:

250 gr  šećera
250 gr glatkog brašna
250 gr oštrog brašna
250 gr margarina
2 jaja
½ kesice praška za pecivo
2 vanilin šećera
Za  fil:
400 gr mljevenog maka
400 ml mlijeka
200-250 gr šećera

PRIPREMA:

Pomiješati brašno, šećer i prašak za pecivo. U tu smjesu dodati jaja, promiješati da se poveže pa dodati margarin nasjeckan na listiće i zamijesiti tijesto. Zamotati tijesto u foliju i ostaviti sat vremena u frižideru.
Zagrijati mlijeko, da bude vruće i preliti mak, dodati šećer i vanilin šećer.
Izvaditi tijesto iz frižidera pa ga podijeliti na 2 dijela. Razvući  tijesto na veličinu pleha i debljinu
 5-8 mm, staviti  u  pleh i izbockati. Staviti fil, pa razvući  drugu polovinu tijesta i staviti preko fila, pa i to tijesto izbockati viljuškom.
Staviti da se peče 30-40 minuta na 200 stepeni.

Pečenu pitu posuti šećerom u prahu i ostaiti da se potpuno ohladi.
Posjetite nas i na Facebook-u
×
bloggerPakCover