SASTOJCI:
250 gr šećera
250 gr glatkog brašna
250 gr oštrog brašna
250 gr margarina
2 jaja
½ kesice praška za pecivo
2 vanilin šećera
Za fil:
400 gr mljevenog maka
400 ml mlijeka
200-250 gr šećera
PRIPREMA:
Pomiješati brašno, šećer i prašak za pecivo. U tu smjesu
dodati jaja, promiješati da se poveže pa dodati margarin nasjeckan na listiće i
zamijesiti tijesto. Zamotati tijesto u foliju i ostaviti sat vremena u frižideru.
Zagrijati mlijeko, da bude vruće i preliti mak, dodati šećer
i vanilin šećer.
Izvaditi tijesto iz frižidera pa ga podijeliti na 2 dijela.
Razvući tijesto na veličinu pleha i
debljinu
5-8 mm, staviti u pleh
i izbockati. Staviti fil, pa razvući
drugu polovinu tijesta i staviti preko fila, pa i to tijesto izbockati
viljuškom.
Staviti da se peče 30-40 minuta na 200 stepeni.
Pečenu pitu posuti šećerom u prahu i ostaiti da se potpuno
ohladi.