SASTOJCI:
12 manjih jabuka
1 l vode
500 gr šećera
200 ml slatke pavlake
200 gr mljevenih oraha
PRIPREMA:
U odgovarajućou šerpu nasuti 1 l vode, dodati šećer, blago
promiješati pa staviti na vatru da proključa.
Jabuke oguliti i pažljivo im odstraniti unutrašnjost sa
košpama.
Kada voda sa šećerom proključa, dodati jabuke i sve zajedno
kuhati da jabuke omekšaju.
Umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag i podijeliti na dva
jednaka dijela pa u jedan dio dodati orahe i izmiješati.
Skuhane jabuke ohladiti, poredati u zdjelice i filovati ih
smjesom od oraha i šlaga.
Drugu polovinu šlaga staviti u slastičarsku špricu i dekorisati
jabuke.
Ohlađenu agdu, u kojoj su se jabuke kuhale uliti u zdjelice
da bi tufahije bile sočnije.
Najbolje jabuke za tufahije su zlatni delišes.