četvrtak, 5. ožujka 2015.

TUFAHIJE



SASTOJCI:

12 manjih jabuka
1 l vode
500 gr šećera
200 ml slatke pavlake
200 gr mljevenih oraha

PRIPREMA:

U odgovarajućou šerpu nasuti 1 l vode, dodati šećer, blago promiješati pa staviti na vatru da proključa.
Jabuke oguliti i pažljivo im odstraniti unutrašnjost sa košpama.
Kada voda sa šećerom proključa, dodati jabuke i sve zajedno kuhati da jabuke omekšaju.
Umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag i podijeliti na dva jednaka dijela pa u jedan dio dodati orahe i izmiješati.
Skuhane jabuke ohladiti, poredati u zdjelice i filovati ih smjesom od oraha i šlaga.
Drugu polovinu šlaga staviti u slastičarsku špricu i dekorisati jabuke.
Ohlađenu agdu, u kojoj su se jabuke kuhale uliti u zdjelice da bi tufahije bile sočnije. 

Najbolje jabuke za tufahije su zlatni delišes.


Posjetite nas i na Facebook-u
×
bloggerPakCover