SASTOJCI
Za
koru:
6
jaja
9
kašika šećera
1
kašika kakaa
6
kašika brašna
½
praška za pecivo
Za
fil:
5
dl mlijeka
200
gr šećera
500
gr keksa
125
gr sitno sjeckanih oraha
125
gr margarina
Za
dekoraciju:
100 gr umućenog šlaga
50
gr badema
PRIPREMA:
11. Za koru umutiti 6
bjelanaca sa 9 kašika šećera, pa dodavati žumanca jedno po jedno. Sipati brašno
pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo, te polako kašikom izmiješati.
22. Pleh obložiti papirom za
pečenje i u njega sipati pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 180
stepeni dok ne porumeni. Koru vertikalno
presjeći na 2 dijela.
33. .Za fil sipati šećer u
manju šerpu i zagrijavati ga na umjerenoj temperaturi dok se ne rastopi. Zatim sipati mlijeko i ostaviti
da se karamel otopi. Dodati sjeckane orahe, sitno sjeckan keks i promiješati
kašikom. Smjesu ohladiti.
Posebno pjenasto umutiti margarin pa ga sjediniti sa ohlađenom
kremom.
44. Prvu koru premazati
polovinom fila, pa preklopiti drugom kororm.Zatim nanijeti preostali fil.
Dekorisati šlagom i bademima
po želji.