utorak, 17. ožujka 2015.
MAROKANSKA PILETINA
SASTOJCI:
750 gr piletine bez kostiju
250 gr suhih šljiva
3 veća paradajza
6 kašika maslinovog ulja
2 glavice luka
4 čehna bijelog luka
100 gr paradajz pirea
6 manjih mrkvi
2 kašičice morske soli
biber po ukusu
PRIPREMA:
1. Isjeći piletinu na kockice i staviti da se prži natri kašike vrelog maslinovog ulja.
2. Okretati je da porumeni sa svih strana, začiniti morskom solu i biberom.
3. U veću tavu sipati tri kašike maslinovog ulja, zagrijati ga na srednjoj temperaturu i dodati sitno isjeckan crveni i bijeli luk, mrkvu i paradajz, kuhati oko dvije minute neprestano miješajući pa dodati piletinu, paradajz-pire i očišćene suhe šljive.
4. Dinstati zajedno još 10 minuta.
5. Na tanjir prvo izvaditi piletinu i preliti je smjesom iz tave.