SASTOJCI:
6 jaja
125 gr maslaca
120 gr šećera
4 kašike šećera
120 gr čokolade za kuhanje
120 gr brašna
kašičica soka od limuna
Za fil:
300-350 gr marmelade od kajsije ili marelice
Za dekoraciju:
120 gr čokolade(mliječne ili za kuhanje)
1 kašika maslaca
PRIPREMA:
Pripremite dvije tepsije prečnika 23 cm, a od pek-papira isijecite krug za dno,stavite ih u tepsije i
namažite maslacem.
Mikserom pjenasto umutite maslac, dodajte 4 kašike šećera i mutitie dok se šećer ne istopi. Dodatije jedno po jedno žumance, muteći dok se masa ne ujednači. Zatim dodajte otopljenu čokoladu, pa mutite dok ne dobijete glatku masu.
Bjelanca čvrsto umutite sa sokom od limuna i postepeno kašiku po kašiku dodajte 120 gr šećera. Mutite sve dok se pećer ne istopi. U masu sa maslacem dodajte trećinu snijega od bjelanaca i kašikom pažljivo izmiješajte.
Dodajte postepeno ostatak snijega pažljivo miješajuči.
Prosijte brašno preko cijele površine smjese i opet je na isti način izmiješajte.
Podijelite smjesu na dva dijela i istresite u tepsije, stavite da se puku u rerni zagrijanoj na 180 stepeni,
smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite oko 35 minuta ne otvarajući rernu dok torta ne zamiriše.
Ostavite kore u tepsijama oko 5 minuta, pa iz izvadite na žicu za hlađenje ili krpu.
Marmeladu blago zagrijte , namažite prvu koru i preklopite drugom, pa premažite cijelu tortu. Tako će te spriječiti da se tijesto mrvi dok razmazujete glazuru.
Za glazuru izlomite čokoladu na dijelove i zajedno sa maslacem stavite u malu šerpu. U većem sudu zagrijte malo vode do ključanja, skinite s vatre i sačekajte oko minut.
Postavite sud sa čokoladom u sud s vodom i čekajte oko pet minuta. Izmiješajte smjesu dok ne postane glatka. Izvadite sud sa čokoladom iz vode i miješajte dok masa ne postane dovoljno tečna da moće da se razliva, pa je prelijte preko torte.
Služite po želji a ja je volim uz sladoled od vanilije.