utorak, 3. ožujka 2015.
Tart od luka
SASTOJCI:
150 gr mladog sira
5 kašika ulja
1 jaje
4 kašike mlijeka
300 gr brašna
kesica praška za pecivo
Fil:
1 kg crnog luka sječenog na rebarca
1/2 kg crvenog luka sječenog na rebarca
5-6 strukova mladog luka sječenog na kolutove
100 gr suhog mesa sječenog tanko pa onda na kockice
so, biber
Preliv po želji:
3 jaja
2 dl kisele pavlake
so, biber malo bosioka
Priprema
Umijesite tijesto od sira, jaja, ulja, mlijeka, jaja, soli i brašna pomiješanog sa praškom za pecivo.
Tijesto razvucite po dnu i ivicama tepsije.
Sve sastojke za fil začinite po ukusu i propržite, te ostavite da se ohladi. Ohlađen fil rasporedite
po tijestu i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.
Po želji umutite preliv od navedenih sastojaka i prelijte preko luka i pecite.
Može se služiti toplo ili hladno.